Клуб по бойни спортове ММА ( Visit Website )

Клуб по бойни спортове ММА

Клуб по бойни спортове ММА- Варна предлага професионално обучение по смесени бойни изкуства (a.k.a. MMA). ММА включва борба, бокс, кикбокс, муай тай, граплинг и др.

Треньор: Светослав Желев

Презентация

Клуб по бойни спортове ММА

Клуб по бойни спортове ММА- Варна предлага професионално обучение по смесени бойни изкуства (a.k.a. MMA).
ММА включва  борба, бокс, кикбокс, муай тай, граплинг и др.
Треньор: Светослав Желев

 

Тренировки:
Понеделник-петък  10:00-12:00 часа   и   20-21:30 часа
Понеделник-неделя 15:00- 17:00 часа

 

Адрес : гр.Варна, бул. Цар Освободител 76
В близост минават авбоусни линии - 118, 20 и 12.

 

За контакти:
088 927 8407
0897 92 8103


Цени: месечна карта за неограничен брой тренировки
За учащи: 30 лв.
Други :40 лв.

 

ММА

Смесени бойни изкуства (ММА) е боен спорт с пълен контакт , който позволява използването на техники за удари и граплинг, както в стойка, така и на земята, включително бокс, борба, бразилско джиу-джицу, муай тай, кикбокс, карате, джудо и други стилове.

 

Корените на съвременните смесени бойни изкуства могат да бъдат проследени чак до древния олимпийски боен спорт Панкратион. Различни конкурси за смесени стилове също се провеждали в цяла Европа, Япония и тихоокеанските страни в началото на 1900г. Бойният спорт Вале Тудо, който се е развива в Бразилия през 1920 година, в представен в САЩ от семейство Грейси през 1993г. с основаването на Ultimate Fighting Championship (UFC), която в момента е най-голямата световна MMA организация. Преди UFC, професионални ММА събития също са се провеждали в Япония от Shooto от 1989г. насам.

 

Във времето по-опасните техники от Вале Тудо се променят в по-безопасни за UFC. Първоначално шампионата започва като състезание с цел да се намерят най-ефективните бойни изкуства за реални ситуации на невъоръжена борба, конкурентите са изправени един срещу друг с минимални правила. По-късно, състезателите започват да използват различни бойни изкуства в техния стил, докато организаторите приели допълнителни правила, насочени към повишаване на безопасността за състезателите и към насърчаване на приемането на този спорт.

 

Името смесени бойни изкуства е измислено от Рик Блъм, президент и главен изпълнителен директор на Battlecade, през 1995 година. След тези промени, спортът придобива повишена популярност и е равноправен бизнес съперник с бокса и професионалната борба.


РАННА ИСТОРИЯ

По време на гръко-римската епоха е съществувал древен олимпийски спорт, борба, известен като Панкратион, който включва комбинация от граплинг и техники на удари, подобни на съвременните смесени бойни изкуства. Този спорт е създаден в Древна Гърция и по-късно е предаден и на римляните.

 

Има данни за провеждане на бой без забрани в ударите в края на 1880-те, когато борци, представят огромен набор от бойни стилове, гръко-римската борба и много други са се срещали в турнири и мачове в цяла Европа. В САЩ първата голяма среща между боксьор и борец в модерните времена се е състояла през 1887г., когато Джон Л. Съливан, тогава тежка категория световен шампион по бокс, влиза на ринга със своя треньор, шампион по  гръцко-римската борба Уилям Мълдун, и го поваля на ринга след две минути.Следващата документирана среща се състои в края на 1890г., когато бъдещият шампион по бокс в тежка категория Боб Фитцсимънс побеждава Европейския шампион по гръцко-римската борба Ърнест Рьобер.

 

Друг ранен пример на смесените бойни изкуства е Bartitsu, които Едуард Уилям Бартън-Райт, основава в Лондон през 1899 година. Комбинирайки джудо, джиу-джицу, бокс, сават и canne de combat (френски стил борба), Bartitsu е първото бойно изкуство, което комбинира азиатски и европейски бойни стилове, и което можело да бъде видяно в ММА-състезания в цяла Англия, използвано от европейски и японски шампиони срещу представители на различни европейски стилове борба.

 

Историята на съвременните MMA състезания може да бъде проследена до състезания по смесени стилове в цяла Европа, Япония и Тихоокеанското крайбрежие в началото на 1900. В Япония тези конкурси са били известни като Мерикан, от японски жаргон за "Американски (бой)". Мерикан състезанията са се водили при различни правила, включително точки за решение, за най-добро от общо три хвърляния или нокдауна, и за победа чрез нокаут или предаване.

Тъй като популярността на професионалната борба е намаляла след Първата световна война, тя се разделя на два жанра: "shoot", в които бойците наистина се състезават, и "show", което се превръща в модерна професионална борба.

 

През 1936 г., претендентът за бокс в тежка категория Кингфиш Левински и ветеранът в професионалната борба Рей Стийл се състезават в смесен мач, който Стийл спечели за 35 секунди.

 

В края на 1960 до началото на 1970-те години концепцията за комбиниране на елементите на множество бойни изкуства на запад е популяризирана от Брус Лий чрез система за философията на Джийт-Куон-До. Лий вярва, че "най-добрия боец не е боксьор, карате или джудо състезател; най-добрият боец е някой, който може да се адаптира към всеки стил, да бъде неограничен, да приеме свой собствен индивидуален стил, а не да следва някой конкретен стил." През 2004 г. президентът на UFC Дана Уайт, който нарекъл Лий "бащата на смесените бойни изкуства", посочва: "Ако се вгледате в начина, по който Брус Лий се обучава, начина, по който той се бори, и много от нещата, които той пише, той учи, че перфектния стил е да няма стил.  Може да вземете по малко от всичко. Добрите неща от всяка различна дисциплина. Използвайте това, което работи и изхвърлете останалото ".

МОДЕРЕН СПОРТ

Движението, което довежда до създаването на сцени с американски и японски смесени бойни изкуства се корени в две взаимосвързани субкултури и два стила граплинг, а именно бразилско джиу-джицу и борба. Първо започват Вале Тудо събитията в Бразилия, следвани от демонстрации по японския стил борба. Вале Тудо започва през 1920 година и става известно с "Предизвикателството Грейси", организирано от Карлос Грейси и Хелио Грейси 
и е затвърдено по-късно от наследниците на семейство Грейси. Ранните тематични професионални мачове по смесени бойни изкуства  в Япония (известни като Ishu Kakutōgi Sen, буквално "хетерогенни бойни спортове ") стават популярни с Антонио Иноки през 1970г. Иноки е бил ученик на Рикидозан, но също и на Карл Гоч, треньор на много японски борци по кеч.

Състезанията по смесени бойни изкуства са въведени в САЩ през 1993 г. с първия Ultimate Fighting Championship (UFC). Спортът спечелил международно признание и широка публичност в Съединените щати през 1993 г., когато състезателят по джиу-джицу Ройс Грейси печели първия турнир на Ultimate Fighting Championship, покорявайки трима претенденти за общо само пет минути и предизвиква революция в бойните изкуства.

 

Япония имала своя собствена форма на смесени бойни изкуства - Shooto дисциплина, която се е развила от борбата през 1985 г., както и Pancrase стила, който е производен на борбата, и е основан през 1993г. Първите Вале Тудо турнири в Япония са организирани през 1994г. и 1995г., и двата са спечелени от Риксън Грейси. Интересът към този спорт води до създаването на Pride Fighting Championships (Pride) през 1997г., където отново Риксън участва и печели.

РЕГУЛАЦИИ

През април 2000г., Държавната Спортна Комисия на Калифорния гласува единодушно в полза на регламенти, които по-късно стават основа за единни правила на смесените бойни изкуства. Въпреки това, когато представители на закона са изпратени до столицата на Калифорния за проверка, те решават, че спортът попада извън юрисдикцията на ДСКК, правейки гласуването невалидно.

 

През септември 2000г., Контролния Съвет по Спорта в Ню Джърси позволява провеждането на състезания по смесени бойни изкуства в Ню Джърси. Намерението е да се позволи на КССНД да наблюдава действителни състезания и да събeре информация за установяване на изчерпателен набор от правила за ефективно регулиране на спорта.

 

На 3 април 2000 г., КССНД провежда среща за обсъждане на регулиране на състезанията по смесени бойни изкуства. Тази среща се опитва да обедини безброй правила и регламенти, които са били използвани от различни организации по смесени бойни изкуства. На тази среща предложените единни правила са договорени от КССНД, няколко други регулаторни органи, множество организатори на състезания по смесени бойни изкуства и други присъстващи заинтересовани страни. В края на срещата, всички присъстващи страни са в състояние да постигнат съгласие за единен набор от правила за управление на спорта на смесените бойни изкуства.

 

Правилата, приети от КССНД са се превърнали в стандартен набор от правила за професионалните състезатели по смесени бойни изкуства в цяла Северна Америка. На 30 юли 2009г. е направено предложение по време на годишната среща на Асоциацията на Комисиите по Бокс да приемат тези правила като "единни правила на смесените бойни изкуства". Предложението е прието единодушно.

 

През ноември 2005г., признаването на ефективността на смесените бойни изкуства идва, когато Американската армия започва да ги включва в първото годишно бойно първенство, организирано от Американското Училище по Военна Бойна Подготовка.

РАЗВИТИЕ НА СПОРТА

Спортът достига нов връх на популярност в Северна Америка с реванша през декември 2006г. между тогавашния UFC шампион в тежка категория Чък Лидел и бившия шампион Тито Ортиз, съперничещ на продажби на някои от най-големите боксови събития на всички времена. Това помага за приходите на UFC да надминат тези на всеки мач в историята. През 2007г. Zuffa LLC, собствениците на UFC MMA състезанията купуват японския си конкурент с марка MMA Pride FC и обединяват бойците си под една марка. Това сливане е сравнявано с такива в други спортове, като AFL-NFL сливането в американския футбол.

 

След експлозията на UFC в традиционните медии през 2006г., заедно с тяхното сливане с Pride FC и закупуването на СЕС през 2007г., има много малко конкурентни фирми. Въпреки това, много фирми са провели значими състезания, конкуриращи UFC.

Най-големите конкурентни състезния включват:

  • Strikeforce (2006 - до момента)
  • International Fight League (2006 - 2008)
  • EliteXC (2006 - 2008)
  • Bellator Fighting Championships (2008 - до момента)
  • DREAM (2008 - до момента)

На 30 април 2011г., в Торонто, Онтарио, Канада, UFC поставя нов рекорд по посещаемост на ММА състезание в Северна Америка, събирайки 55 724 зрители в Роджърс Център на мача UFC 129. Събитието поставя и друг рекорд в света на ММА, за най-големи приходи от билети в размер на на 12.075 милиона, надминавайки всички събития, провеждали се в Торонто. UFC 129 най-вероятно държи този рекорд и за цяла Канада, въпреки че няма точни цифри за приходите от церемониите по откриването и закриването на Зимните олимпийски игри през 2010г.

РАЗВИТИЕ НА БОЙЦИТЕ

В резултат на увеличаващия се брой състезатели, организирани тренировъчни лагери, обмен на информация и модерната кинезиология, значително се подобрява разбирането и осъзнаването на бойната ефективност на различни стратегии. UFC коментаторът Джо Роугън твърди, че бойните изкуства са се развивали повече през десетте години след 1993г., отколкото през предходните 700 години.

 

Високото ниво на модерните ММА състезания като UFC и Pride насърчава ускореното развитие на този спорт. В началото на 1990-те години има голямо разнообразие от традиционни стилове, които се конкурират в спорта. Въпреки това, в ранните състезания се забелязват различни степени на успех сред коренно различни стилове.

 

В началото на 1990-те години, практикуващите граплинг стилове като бразилско джиу-джицу и борба доминират над конкуренцията в Съединените щати. Практикуващите бойни изкуства като бокс, кикбокс и карате, които не са били запознати с граплинг се оказват неподготвени да се справят с тези техники. Практикуващите борба използват баланса между уменията по аматьорска борба и техники от кеча, и като резултат постигат по-голям набор от умения. Тези борци са особено успешни в Япония. Тъй като състезанията ставали все повече и по-често, тези състезатели с база в бойните изкуства станали по-добри конкуренти, тъй като те тренирали събарания и поваляния, което довело до забележителни резултати срещу тогавашните състезатели по граплинг. По същия начин състезателите по граплинг добавили ударни техники, за да увеличат уменията си в боя. Това развитие в смесените тренировки довело до това, състезателите да имат голямо разнообразие от техники и умения. 

 

Новото смесване на стиловете може да се види в техниката „ground and pound”, разработена от пионери в UFC като Дан Севърн, Дон Фрай и Марк Колман. Тези борци са осъзнали необходимостта от включването на удари и на земята, както и в изправена стойка и въвели удари в стиловете, базирани на граплинга. Марк Колман заявява в UFC 14, че стратегията му е "Ground and pound" и това е първата употреба на този термин в телевизията. 

 

Галерия

     
     
     
     

 

Карта

 

 

Тази фирма е регистрирана в следните категории:


Клуб по бойни спортове ММА - Варна

Клуб по бойни спортове ММА - Варна

0889 278 407 / 0897 928 103

N/A
Спортни клубове 

Варна, бул. "Цар Освободител" 76

Клуб по бойни спортове ММА