Д-р Милен Георгиев ( Visit Website )

Очни доктори Бургас Д-р Милен Георгиев Д-р Милен Георгиев
Д-р Милен Георгиев

Кабинетът разполага с най съвременна апаратура за диагностика на очните заболявания.


Презентация

Д-р Милен Георгиев Д-р Милен Георгиев Д-р Милен Георгиев Д-р Милен Георгиев Д-р Милен Георгиев

Д-р Милен Георгиев

Д-р Милен Георгиев

Кабинетът разполага с най съвременна апаратура за диагностика на очните заболявания.

 

 • Изследване на зрителна острота
 • Измерване на очно налягане по Perkins
 • Изследване на очни дъна -фундусбиомикроскопия
 • Оглед с триогледална леща на Goldman
 • Изследване на зрително поле-компютърна периметрия
 • Поставяне на очна инжекция
 • Промивка на слъзни пътища

 

Д-р Милен Георгиев

Очни доктори Бургас

гр.Бургас, к-с Меден Рудник, бл.427 +359894 493 115
гр.Бургас, ул.Александровска №7

+359893 407 281

Д-р Милен Георгиев

Хипергликемията е рискова за диабетната ретинопатия

Ранната диагностика помага за по-бързо и ефективно овладяване на заболяването.

 

Диабетната ретинопатия (ДР) е едно от основните усложнения, причинени от диабета, водещо до слепота при неправилно или ненавременно лечение. Въпреки че се счита, че разпространението на ДР има етнически вариации, това е глобално разпространено състояние и все още един от основните проблеми за решаване пред здравните системи в световен мащаб.

Диабетният макуленедем (ДМЕ) е застрашаваща зрението проява на диабетната ретинопатия. Разпространението му варира от 0% до 3% при ранно диагностицира- ни пациенти и достига до 28-29% при страдащите от диабет от поне 20 г.


“Действията за превенция, скрининг и лечение на ДР в днешно време са добре установени, затова оттук нататък всички усилия трябва да бъдат насочени към ранна диагностика и забавяне както в началните стадии, така и в прогресивните фази на това опустошително усложнение на диабета.

Превенцията е само една от всичките стъпки, която обаче е в състояние да спести редица неудобства, страдания и средства на пациента. Прости действия като сваляне на 7% от теглото, умерена физическа активност като напр. хо- дене пеша по 150 минути седмично, здравословно хранене и отказване от цигарите са в състояние да предотвратят или по- не забавят диабета и свързаните с него усложнения”, казва д-р Милен Георгиев.

При пациенти с висок риск може да се има предвид терапия с Metformin (Glucophage). За пациенти в преддиабетен стадий д-р Георгиев препоръчва годишен мониторинг, както и скрининг и лечение на променливите рискови фактори за сърдечносъдови заболявания. Контролът на нивата на кръвна захар, кръвното налягане и серумни липиди са също сред важните мерки, които могат да забавят проявата и прогресирането на ДР, категоричен е специалистът.

Хипергликемията е широко известна като ключов рисков фактор за развитието на ДР.
“Затова понижаването на гликирания хемоглобин под 7% е в състояние да редуцира риска от появата или да предотврати влошаването на микроваскуларни усложнения като диабетна ретинопатия”, обяснява офталмологът. И горещо препоръчва за ранното откриване и бързо и ефективно лечение пациентите на- временно да се консултират със специалист.

Според д-р Георгиев пациентите с диабет в активна възраст между 40 и 59 г. трябва да бъдат прегледани от очен лекар 5 години след откриване на заболяването.

По-възрастните обаче е добре да бъдат консултирани от офталмолог още при диагностицирането на диабета и да бъдат преглеждани поне веднъж годишно. По-чести или по-редки прегледи могат да се планират в зависимост от стабилността/прогресията на ретинопатията.

Жени с диабет, които забременеят или планират да забременеят, е необходимо да се прегледат при специалист офталмолог още през първия триместър, след което да се осъществяват регулярни прегледи през цяла- та бременност както и контролен преглед 1 година след раждането, категоричен е д-р Георгиев.

Лазерната фотокоагулация е основен способ за лечение на ДР и ДМЕ и в днешно време много успешно се съчетава с интравитреално или субтеноново приложение на anti- VEGF медикаменти или кортикостероиди.

Според д-р Георгиев нова надежда в бъдеще се възлага на по-малко инвазивните лазерни терапии, т. нар. подпрагови терапии.

 

Проследяване на зрителните функции е важно за здравето на детето

Инфекции при бременност,сърдечносъдови проблеми и генетична обремененост са рискови за очите, казва д-р Милен Георгиев.

 

Проследяване на зрителните функции е важна част от грижата за доброто здраве на подрастващото дете. Когато бебето се роди, очите му са недоразвити. Може да различи формата на майка си, също светлина и тъмнина, но не и да се фокусира. Новородените реагират най-добре на обекти на около 30 см, а най-силно ги привличат ярко оцветени и контрастни предмети. На 3 месеца развиват координацията между двете очи, което им позволява да възприемат образи в дълбочина, да изучат пространствените отношения между предметите и да проследят движещ се обект. Цветовете и детайлите в движение ги впечатляват повече и способстват развитието на зрението им. Тогава започват да посягат за играчки в полето на зрението си.

Между 3 и 6 месеца ретината вече е добре развита. Зрителната острота е достатъчно добра, за да им позволи различаване на малки детайли, обяснява д-р Милен Георгиев. На 6 месеца очната ябълка е около 2/3 от размера на възрастното око. На тази възраст и двете очи работят заедно.

На 1 г. се развива координацията между очите и ръцете и детето може да се усъвършенства чрез игри с посочване, хващане, хвърляне и поставяне. В предучилищна възраст книжки с илюстровани приказки могат да ангажират вниманието и да помогнат за усъвършенстване координацията между зрение и слух. С напредването в училище размерът на шрифтовете в учебниците ще намалява, а малките ще започнат да използват черната дъска или компютър. Затова д-р Георгиев е категоричен, че без професионален преглед някои основни зрителни промени и проблеми могат да не бъдат констатирани навреме. Според него рисковите фактори за зрението на детето могат да бъдат инфекциите по време на бременност, сърдечносъдовите заболявания при бебетата, проблеми, свързани с отклонения в структурата на очите по рождение, генетичната обремененост, проблеми със слуха, при преждевременно родените деца и възникване на травми на очите.

Без добро зрение способността на детето да се учи и разбира света около себе си намалява значително. Тъй като много зрителни увреждания започват в най-ранна възраст, диагностицирането и правилната грижа са ключ към успех. Специалистът препоръчва качествен преглед при квалифициран офталмолог 1 път годишно.

“Но ако между прегледите забележите често търкане на очите или премигване, главоболие, закриване и/или присвиване на едното око, трудно или твърде кратко задържане на вниманието, нежелание за четене или прекалено близо до очите, кривене на едното или двете очи, често изпускане на реда по време на четене и писане, затруднения при по-продължително четене веднага сигнализирайте вашия офталмолог”, съветва д-р Милен Георгиев.

Освен с изключителни специалисти клиника “Св. Петка”-Варна, разполага с уникална технология за замерване на оптиката на деца в най-ранна детска възраст още от VI месец, казва д-р Георгиев. На разположение е детски авторефрактометър PlusOptix A09, който осигурява измерване на късогледство, далекогледство, астигматизъм, леки форми на страбизъм.

 

Очила с най-малко 90% UV защита пазят от слънцето

Не се подвеждайте по цена и марки, съветва д-р Милен Георгиев

 

Лятото е в разгара си и плановете ни и за свободното време включват предимно плажове, слънчеви бани и спортове на открито.


При подготовката за предпазване на тялото и кожата от все по-вредното влияние на иначе приятните слънчеви лъчи много от нас забравят за очите. Видимите и невидимите (или UV) лъчи могат да ги увредят - както клепачи- те така и кожата около тях.

Естеството на травмата варира в зависимост от количеството и продължителността на излагане на слънце. По-продължителното гледане към него може да доведе до т. нар. слънчево затъмнение на ретината или слънчев ретинит поради вредни фотохимични реакции на виолетовата и синя- та светлина върху ретината.

Често срещани реакции на роговица- та при продължително излагане на ултравиолетова светлина са и т.нар. ултравиолетови изгаряния. В медицина- та тези явления са познати като фотокератит и са добре известни за заварчиците и скиорите.

Разбира се, интензивното излагане на слънце може да доведе и до изгаря- не (в различна степен) на кожата около очите.

Хроничното излагане на слънчева светлина има множество вредни ефекти върху очите. Едно от тях е така нежеланото и неестетично преждевременно остаряване на клепачите и кожата около тях.

Възможно е и развиване на фотосоларни кератози, които от своя страна притежават способността да прогресират до рак на кожата.

На конюнктивата пък може да се развие pinguecula или птеригиум. Това са необичайни, доброкачествени прораствания до роговицата на окото, обикновено откъм страната на носа. Следствията от тези две заболявания варират от дразнене и болка до пълно разрастване върху роговицата, което тотално да блокира зрението.

Многократното излагане на въздействието на ултравиолетовите лъчи допринася и за катаракта и възрастова макулана дегенерация, които са водещи причини за слепота над 50-годишна възраст.

От съществено значение да се пред- пазим е избягването на прекомерно излагане на слънчева светлина. Ако не ви е възможно да останете на сянка, то би било от полза да заложите на по- широки рамки (по-големи от 7 см), широкополи шапки, шапки с козирки и плътно тъкани облекла, както и из- ползването на подходящ слънце защитен крем с фактор на слънчева защита (SPF) над 30.

А най-добра защита за очите предоставят очилата, снабдени с филтри, блокиращи и двата вида UV светлина (А и Б).

Етикетът върху тях трябва да гарантира най-малко 90% защита от UV A и 95% от UV B светлина. Не се подвеждайте от дизайнерски марки или цената на предлаганите слънчеви очи- ла, защото ефективността се опреде-
ля от процента UV защита.

 

Изкуствени сълзи борят алергичния конюнктивит

С всички положителни страни лятото си има и своите сезонни предизвикателства. Особено за очите, които стават силно чувствителни и уязвими на въздушнопреносими алергени и други дразнещи частици.

 

Провокациите са многоцветен прашец, летящи спори, космите от домашни любимци, като добавим към тях и мухъл,прах, лекарства, цигарен дим, парфюм и вредните изпарения от автомобилите. Това води до различни признаци и симптоми, по-известни като алергичен конюнктивит, обяснява д-р Милен Георгиев от очния кабинет в оптика Rital. Типичните са зачервяване и подуване на очите, сърбеж в очите и клепачите, прекомерно сълзене, обикновено и на двете очи. Според д-р Георгиев много важно е да се разграничат от симптомите, свързани с различните инфекции на очите. Като типични признаци на инфекциозните са парене, чувствителност към ярка светлина и гнойни секреции по ръба на клепачите.

 

Терапията за алергичен конюнктивит е различна от тази за инфекциозен и забавянето на адекватното лечение може да доведе до сериозни усложнения. Овладяването изглежда просто - избягвайте алергените дразнители, но е трудно, тъй като “провокаторите” в повечето случаи се разпространяват по въздушен път.

 

Съществува реална опасност хората с контактни лещи да развият алергия към тях. Това означава или да спрат да ги носят, или да намалят времето за износване, или да използват такива за ежедневна употреба. Много важно при децата е да не си търкат очите и да си мият често ръцете.

На пазара се предлагат различни лекарства за облекчаване на алергичния конюнктивит. Трябва да се използват внимателно, за да не се стигне до ефекта на бумеранга и вместо облекчение да причинят повишено подуване и зачервяване, т. нар. сухи очи и дори глаукома, както и да прикрият други по-сериозни заболявания, казва д-р Георгиев.

 

Според него най-простата, безопасна и рентабилна интервенция е честото прилагане на т. нар. изкуствени сълзи без консерванти.

 

Този подход работи в две насоки - отмива алергените и смазва окото, за да се предотвратят изсушаване и зачервяване. Допълнителните терапевтични мерки се състоят в прилагане на хладни компреси на клепачите в продължение на 20 минути, орални антихистамини за намаляване на сърбежа, както и нестероидни противовъзпалителни средства (напр. ибупрофен). Ако няма подобрение на състоянието, консултацията с офталмолог е задължителна.

 

Мощните локални кортикостероидни препарати са последното средство, когато всички останали мерки не са постигнали успех. Поради потенциалните странични ефекти, които могат да предизвикат, употребата им трябва да се прилага под контрола на специалист офталмолог. В отделни случаи, когато са засегнати и горните дихателни пътища, от помощ би била и консултация с алерголог, съветва д-р Георгиев. Само през юни той ще провежда безплатни очни прегледи за катаракта след предварително записване.

 

Разграничаването от алергичен конюнктивит е решаващо за лечението на сухо око

Известни са множество фактори, причиняващи състоянието “сухо око”,като възраст (над 55 г.),пол (жените са по-предразположени), влиянието на околната среда (например използването на климатик), странични ефекти от лекарства (например антихистамини), пост-хирургични състояния (например след рефрактивна хирургия на роговицата), работа с компютър. Тежките форми на “сухо око” могат да бъдат следствие и от възпаления, свързани с хронични заболявания като синдром на Сьогрен, лупус и ревматоиден артрит.

 

Синдромът на “сухото око” се характеризира от дисбаланс в слъзния филм. Честите симптоми са сухота, усещане за чуждо тяло, болка, дразнене от светлина, парене, замъглено зрение. Въпреки че е широко разпространена диагноза, тя често остава не диагностицирана, тъй като някои пациенти изпитват очен дискомфорт като този при сухота в очите, но без явни клинични признаци.

 

Затова добре воденото медицинско досие в комбинация с подробен преглед от лекуващия лекар са определящи фактори, за да се постави тази диагноза.

 

Разграничението между алергичен конюнктивит и сухо око е от решаващо значение за лечението, тъй като и двете състояния споделят някои признаци и симптоми, но изискват различни терапии.

Ефективното овладяване на синдрома изисква цялостен преглед и изследване на трите слоя на слъзния филм (липиден, воден и геловиден). Външният липиден забавя изпаряването, докато вътреш- ният геловиден предотвратява разкъсването на филма на външната роговична епителна повърхност.

 

Средният воден слой осигурява хранителни вещества на роговицата. Важно е да се отбележи, че качеството на слъзния филм може да варира, но ако има дисбаланс, това рефлектира негативно на роговичните епителни клетки, което води до увреждане на слъзния филм и нанася щети на роговичната повърхност.

 

Лечението започва с образоване и промяна поведението на пациента.


Използването на изкуствени сълзи е добър вариант за първа стъпка към избягване на усложненията. Съществуват различни препарати с различно действие, които със сигурност въздействат върху поне един или повече от нарушените слоеве.

 

Някои формули на изкуствени сълзи допринасят за сгъстяване на водния слой и ограничаване на изпаряването. Други пък действат върху целия слъзен филм и за укрепване на способността му да покрие цялостно роговицата.

 

Възможно е използването на постоянни или временни “запушалки” на слъзните точки за забавяне дренажа на слъзния филм и увеличаване времето на контакт с роговицата.

 

При умерена до тежка форма на сухо око се прибягва до други медикаменти, изписвани с рецепта.


За максимален ефект те се предписват в комбинация с изкуствени сълзи. Потенциалните странични ефекти от приложението им могат да бъдат контролирани с различни стероидни и нестероидни продукти. Диетични промени, като например увеличаване приема на омега-3 мастни киселини също би могло да допринесе за постигане на оптимални резултати от лечението.

 

Към момента няколко многообещаващи препарата очакват одобрение. Въвеждането им може да разшири още повече наличните възможности за лечение на сухо око, но дотогава не отлагайте посещението при офталмолог.

 

Д-р Милен Георгиев

Прегледи по Здравна каса

Специализираният очен кабинет работи по договор със Здравната каса. За да не заплащате за преглед е необходимо да вземете направление за офталмолог от Вашия личен лекар. Направленията той получава от Здравната каса в началото на месеца, следователно тогава има достатъчен брой.

 

Обръщаме внимание, че с това направление можете да бъдете прегледани на територията на цялата страна, т.е. – то е за очен лекар, а не за определено име, кабинет или за същото здравно заведение, в което работи и личния Ви лекар. Едно направление важи до 30 календарни дни от датата на издаването му.


В това направление е включен пълен очен преглед и ако се налага – повторно посещение до 30 дни от първото записване.

 

Прегледи срещу заплащане

Цената на прегледа се определя в зависимост от пълнотата на изследването и какво се налага да се направи в конкретния случай. Подчертаваме, че в кабинета не се прави разлика между пациентите, дошли на платен прием и останалите – нещо, в което ще се уверите сами

 

Бургас, ул.Александровска №7

 

Д-р Милен Георгиев

 

Бургас, к-с Меден Рудник, бл.427

 

 

Д-р Милен Георгиев

Тази фирма е регистрирана в следните категории:


Д-р Милен Георгиев - Бургас

Д-р Милен Георгиев - Бургас

0894 493 115

Клиники

Бургас, к-с Меден Рудник, бл.427

ОБРАЗОВАНИЕ

 • СОУ Св.Св.Кирил и Методий -гр.Бургас 1991г.
 • Медицински университет /МУ/ гр.Варна 1997г.

СПЕЦИАЛИЗАЦИИ

 • Офталмология-Очна болница гр.Варна 2009-2010г
 • Очна клиника Св.Петка гр.Варна 2010-2013,под ръководството на Доц.д-р Т.Митов д.м.
 • Курс лазертерапия на очните заболявани
 • Курс анализ на автофлуоресценция при заболявания на ретината
 • Курс интерпретация на ОCT при глаукома и макулна патология

ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ

 • Очна болница -гр.Варна
 • Очна болница-гр.Бургас от 2013г
 • ПРОФЕСИОНАЛНО ЧЛЕНСТВО
 • Българско дружество по офталмология

ПРОФЕСИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ

 • Диагностика и лазертерапия на заболявания на ретината
 • Глаукома