Дентална практика Фамилия Дент

 • Дентална практика Фамилия Дент

  Дентална практика Фамилия Дент

  Във Фамилия Дент обтурациите се изработват със съвременни фотокомпозити на някои от най-известните и доказали качеството си марки като Filtek 3M espe, Evetric Ivoclar Vivadent, Gradia GC.

Дентална практика Фамилия Дент

Дентална практика Фамилия Дент

Добре дошли в страницата на дентална практика Фамилия Дент! Поздравяваме Ви за избора! Надяваме се информацията, която ще откриете, да бъде изчерпателна и да Ви помогне да се ориентирате както за нашите услуги, така и ако имате конкретен стоматологичен проблем.

Целта във Familia Dent е да осигурим качествено лечение за цялото семейство, като обръщаме специално внимание не само на най-малките, но и на по-възрастните, защото знаем, че когато идвате с проблем, имате нужда от разбиране. Тук ще получите помощ, консултация и подробни отговори на въпросите, които искате да зададете, за да вземем заедно най-доброто и удовлетворяващо за Вас решение за методите и средствата за лечение. Във Фамилия дент предлагаме широк спектър от услуги, който непрекъснато се увеличава, благодарение на непрестанния ни стремеж да се развиваме и повишаваме квалификацията си. И все пак, ако необходимото за Вас решение изисква лечение при тесен специалист в конкретна област, ще Ви насочим към подходящ колега.

Обръщаме внимание, че кабинетът работи всеки ден от 8.00 до 22.00ч., което значи, че ако имате нужда от спешен стоматолог и то в кв. Младост- можете да се възползвате от услугите на дежурния дентален лекар. За да не се налага да чакате излишно, е желателно да се обадите предварително на посочения телефон за контакт (0895441257), за да Ви ориентираме кога е най-подходящо да дойдете за прием.

От падащото меню ще се ориентирате за предлаганите услуги. Очаквайте скоро нова информация и клинични случаи. В страничката, отделена за децата, има информация как да реагирате в спешни ситуации, както и как да се справим често срещани проблеми и вредни навици.

Препоръчваме да разгледате и нашата финансова политика и атрактивни предложения за редовни пациенти, даваме възможност и за заплащане на етапи, защото вярваме, че цената не трябва да бъде причина хората да бъдат лишени от лечение. Здравето е безценно!

Ако имате въпроси, мнения, идеи и препоръки- ще се радваме да ги споделите с нас. Вашето мнение е важно и ще бъде зачетено. Можете да споделяте и да свържете с нас и в страницата ни във Facebook. Стремежът ни е да бъдем във Ваша помощ със знания, умения и разбира се необходимата съвременна апаратура!


Оставаме винаги на Ваше разположение с усмивка!

 

Добър Зъболекар Варна

Лечението на кариеси, пулпити и периодонтити с обтурации, и ендодонтско (кореново) лечение са едни от най-често извършваните процедури в зъболекарските кабинети. Във Фамилия Дент обтурациите се изработват със съвременни фотокомпозити на някои от най-известните и доказали качеството си марки като Filtek 3M espe, Evetric Ivoclar Vivadent, Gradia GC.

Кореновото лечение се провежда едноетапно или на няколко посещения в зависимост от диагнозата. При наличие на пулпит, лечението може да протече само в едно посещение като след поставяне на анестезия, провеждаме витална екстирпация ( изваждане на зъбната пулпа), определяме дължината на кореновите канали с помощта на апекслокатор и рентгенография, механично машинно разширяване на кореновите канали и тяхното обтуриране (запълване). При наличие на гагрена, периодонтит или киста, която може да бъде лекувана консервативно, лечението е в няколко етапа с междинно поставяне на медикаменти в кореновия канал ( често това е паста калциев хидроксид).

Протезиране, корони, мостове, шини

Безметална керамика- циркониев диоксид, IPS e.max - прескерамика

Естествените зъби са изградени от дентин и емайл с полупрозрачна структура и неголеми разлики в цвета. Те имат качества като флуоресцентност и опалесцентност, които придават спицифичен вид.

Изискванията към денталните материали са да имитират и наподобяват максимално естествените зъби, за да не се разпознават като изкуствени, когато се усмихнете например.

Изцяло керамичните зъбни конструкции нямат метална сърцевина. По този начин светлината може да премине през конструкцията както преминава през естествените зъби.

За да изработим зъби, които по нищо не се отличават от Вашите е наобходимо да се използват само керамични материали – безметални зъбни конструкции. В съвременната дентална медицина безметалните конструкции имат всички качества на естествените зъби и сходни механични показатели.

Основните приимущества на безметалните зъбни конструкции
• перфектно пресъздаване на зъбния цвят
• отлична транслуцентност, флуоресцентност и опалесцентност
• висока биопоносимост
• не причиняват алергии
• не провеждат топлина – защита за виталните зъби
• изключителна здравина и дълготрайност
• ниска киселинна разтворимост
• свободни от метал, който сивее в границите на короната
• липсва оцветяване на венеца, причинено от некачествен метал

Изработването на безметални конструкции е свързано с професионалният усет и компетентност на екипа. Тук от голямо значение е технологичната дисциплина в клиничните и лабораторни етапи. Разбира се за голям успех е нужна артистичност и творческа креативност.

В зависимост от дефекта , който трябва да бъде възстановен, Вашият стоматолог ще избере материал със съответната здравина, от който ще бъде направена основата на конструкцията. След като скелета е изработен зъботехникът го покрива със специален керамичен материал. Независимо от материала използван за скелета, керамиката с която се покрива е винаги еднаква. Поради това две или повече различни конструкции, перфектно си пасват по цвят.

Екипа ни е избрал за своите пациенти най-модерните изцяло керамични системи:

1. Циркониев диоксид, CAD-CAM или MAD-MAN технилогия - 1465Мра.
Преимущества и показания за циркониев диоксид:
• конструкции върху импланти
• мостове с няколко липсващи зъба
• корони с естетична керамика
• корони пълен контур (изработени само от цирконий) с изключителна здравина, за пациенти с бруксизъм - стискане със зъби
• инлей, овърлей, пинлей
• стави при комбинирано протезиране
• абатмънти - в имплантологията

2. Прескерамика IPS e.max - литиев дисиликат - 400-450Мра.
Преимущества и показания за прескерамика IPS e.max - литиев дисиликат:
• фасети
• инлей и оверлей
• корони с естетичен порцелан
• корони пълен контур – изцяло изработени от литиев дисиликат
• мостове с един липсващ зъб
За сравнение можем да добавим, че здравината на керамичното покритие при металокерамиката е около 75Мра.

Подвижни протези Термосенс

Термосенс е иновативен, термопластичен материал за протези. Базиран на комбинация от полиамид и пигменти. Подходящ за пациенти с непоносимост към протези, не съдържа остатъчен мономери не предизвиква алергични реакции или други проблеми с чувствителността. Протезите изработени от Термосенс на практика са нечупливи и максимално точни поради липса на обемно свиване.

Основните приимущества на Термосенс са:
- нисък риск за алергия
- без обемно свиване
- дава възможност за репаратури и ребазиране
- налична в 10 цвята
- лесно и бързо полиране
- добра устойчивост на влага
- подходящ за цели и частични протези

Ето някои от най-често задаваните въпроси за протезите Термосенс:
Могат ли да се поправят еластичните протези Термосенс? - Да, могат да се правят всякакви поправки, включително ребазации; също могат да се добавят зъби и куки. Освен това, разходите за поправка на ThermoSens са значително по-ниски в сравнение с други видове гъвкави протези.

Колко дълго може да се ползват еластичните протези Тармосенс? - Всяка зъбна протеза е временна. Протезите Термосенс могат да се ползват точно толкова дълго, колкото и обикновенните плакови протези. Материалът, от който са изработени не се променя с времето. Възможността да се добавят нови зъби и куки ги прави дълговременни протези.

Поемат ли неприятни миризми протезите Термосенс? - Материалът, от който са изработени тези протези не поема и не задържа никакви течности и миризми. Все пак трябва да се спазва адекватна орална хигиена, както при всички видове протези (протезите да се почиства след всяко хранене, да се използват препарати за почистването им, да се почистват в ултразвукови ванички за протези).

Могат ли да се изработват тотални протези Термосенс? – Да, протезите Термосенс прилягат изключително точно върху небцето, а тяхната еластичност и здравина, съчетани с ниското им тегло и полупрозрачна структура създават по-голям комфорт и естествен вид на пациента.

Променят ли цвета си протезите Термосенс? - Не, това е невъзможно да се случи, защото материалът, от който са изработени не поглъща течности (не имбибира), за разлика от акрилните протези и от протезите Валпласт, а също и от естествените зъби , които се оцветяват от употреба на храни, напитки и др.

Протезите са изкуствени зъби, изработени да заменят зъбите, които сте загубили. Те могат да бъдат частични и тотални. Тоталните- пълни протези покриват изцяло горната или долната челюст. Частичните протези заместват само липсващите зъби, като се захващат за Вашите налични зъби. Изработени са от розова безцветна пластмаса в която са захванати фабрично изработени зъби. Има голямо разнообразие на цветове, размер, форма и качество на зъбите за протези. Ние ще подберем тези зъби, които прилягат най-добре на Вашето лице, като качеството им зависи най-често от цената.

Дали зъбните Ви протези ще бъдат удобни зависи от работата на денталния лекар, а качеството на протезите зависи и от технологията на изработване в зъботехническата лабораторията. Ако сте носили протези знаете, че често се случва те да се спукат или счупят. Поправката може да са извърши само в зъботехническа лаборатория. Това е леко казано наудобство, ако Вие сте на почивка, в чужбина или предстоят неработни дни. Вашият говор ще бъде променен, няма да можете да се усмихвате и разбира се да се храните.

За да бъдат изработени вашите протези е необходимо да се премине през няколко клинични и лабораторни етапа преди да бъдат завършени.

Най-напред вашият зъболекар ще вземе предварителни отпечатъци от челюстите ви. От тях ще бъдат отлети модели, които ще послужат за анализ и изработване на лъжици за индивидуални отпечатъци. Тези лъжици прилягат точно по вашите челюсти и във второто посещение с тях ще се вземат точни и прецизни функционални отпечатъци, върху които ще се изработят и самите протези.

Следващото посещение е едно от най-важните. Чрез специално изработени шаблони ще бъде определена височината на вашата захапка, положението на долната челюст спрямо горната, както и мястото където ще бъдат наредени изкуствените зъби. В това посещение ще бъде избрана формата, големината и цвета на зъбите. Шаблоните се връщат в зъботехническата лаборатория, за да бъдат наредени фабричните зъбите.

Нареждане на зъбите в артикулатор с индивидуални или средни стойности, създава коректни дъвкателни отношения и запазва дъвкателната повърхност на зъбите, а това води и до по-ефективно сдъвкване на храната.

На четвъртото посещение наредените но все още незавършени протези се изпробват. Прави се оценка на захапката, височината, нареждането на зъбите. В този етап вие ще видите как ще изглеждат протезите. Ако е необходимо се правят съответните корекции.

Следва финалният лабораторен етап, в който протезите се изработват от пластмаса.

В следващото посещение при вашия стоматолог, ще получите Вашите протези и инструкции за тяхното ползване и поддържане. След като бъдат поставени в устата могат да се направят корекции на контактите между зъбите, за да бъдат разпределени равномерно дъвкателните сили, както и корекции на болезнените и неудобни места на Вашите протези.

Частичните протези се изработват в по-малко технологични етапи.

Шини за спортисти

За да предпазим децата и възрастните, както и хората с екстремни хобита и професионалните спортисти, ние предлагаме различни предпазни шини. Всички шини се изработват по предварително снет отпечатък от челюсти и оклузален регистрат, те са напълно индивидуални и гарантират висок комфорт по време на носене. Изработени са от термоформовани материали под високо налягане, това гарантира висока издръжливост и сигурна защита. Всички видове шини се изработват на горна челюст, не обхващат небцето и не пречет при интензивно дишане. За да бъдат атрактивни, шините могат да бъдат изработени от материали с различни цветове, комбинации от цветове, да бъдат надписани с лични имена, лога на клубове и др. Според степента на протекция, предлагаме три различни вида шини:

 • КОМФОРТ – средна степен на защита
  Двуслойна шина за комплицирани случай, предпазва зъбните редици една от друга при които се очакват повърхностни удари. Може да се изработи в различни дебелини.
 • ХОБИ – висока степен на защита
  Трислойна шина с намалена дебелина за комплицирани случай, например при даца, за спортове при които се очакват особенно твърди удари в/у малка повърхност.
 • ПРОФЕСИОНАЛНА – най-висока степен на защита
  Трислойна шина с повишена дебелина подходяща за спортове, при които се очакват особено твърди удари в/у малка повърхност.

Шини при бруксизъм

Шините против бруксизъм предпазват зъбите от нежеланото стискане или скърцане със зъби. Изработват се най-често на долна челюст.

Предлагаме два вида шини:

 • Еднослойна - изработена от единично фолио с еластичност и висока твърдост, подходяща за по-леки форми на бруксизъм. Дебелина около 2мм.
 • Двуслойна - от двуслойно фолио, което е с еластина част към зъбите носещи шината и с твърда част към антагонистите. Тази шина е с висока усточивост на износване. Дебалината може да бъде от 1 до 4мм.

Пародонтално лечение

Заболяванията, от които страда пациента най-често са хроничния гингивит и хроничния пародонтит. Повечето пациенти вече са запознати с лечението на тези заболявания, но все пак ще обобщим най-важните стъпки на разбираем език.

Гингивитът представлява заболяване(възпаление) на венците, като симптомите, които ще забележите са зачервяване, подуване, изглаждане на венците, кървене при четкане, отхапване, кръв по възглавницата сутрин, а понякога и спонтанно кървене. Много често при пушачите тези симптоми са маскирани и минимализирани. Освен тези видими белези най-вероятно ще усетите лош дъх, а може би околните ще го усетят преди Вас..., ще забележите появата на зъбен камък, отложен надвенечно, като най-характерната локализация, където и сами можете да установите наличието му е вътрешната повърхност на долните фронтални зъби и външните повърхности на горните кътници.

Обръщаме внимание, че гингивитът може да се развива както хронично, така и остро и да се дължи на различни фактори ( т.е. има различни типове гингивит, които изискват различно и адекватно лечение)- гингивит се наблюдава например при бременност, по време на пубертета и навлизане в менопауза поради настъпващата промяна на хормонално ниво. Специфична форма на гингивит е и улцеро-некротичния гингивит, който също изисква специфично лечение. Има и гингивити, свързани с различни системни заболявания като диабет, кръвни заболявания и прием на медикаменти( калциеви антагонисти, фенитоин, имуносупресори), за които е необходимо и контролиране на основното заболяване.

Пародонтитът (в миналото пародонтоза) представлява възпалително-деструктивно заболяване на целия зъбозадържащ апарат- въвлечени са както венците, така и алвеоларната кост, периодонталните лигаменти( влакната, които свързват зъба с костта) и зъбния цимент, който изгражда корените на зъбите. При пародонтита, за разлика от гингивита, се наблюдава загуба на кост ( хоризонтална или вертикална костна резорбция, или комбинация от двата вида) и загуба на аташман( връзката между зъба и костта). Налице са истински пародонтални джобове, които всъщност представляват пространството между венеца и зъба, чиято дълбочина се увеличава непрекъснато, ако не се вземат мерки.

Лечението на тези заболявания започва както и при останалите заболявания в устната кухина със системна фаза. Тази фаза не е нищо друго,а разпит, в който ще се ориентираме за Вашите оплаквания, вредни навици, заболявания, които трябва да бъдат проконтролирани с цел адекватно лечение. Следва основната хигиенна фаза, в която има няколко стъпки:

- почистваме зъбния камък ( Scaling) основно с ултразвукови скалери с различни накрайници. Зъбният камък е надвенечен и подвенечен, който често остава незабелязан от пациентите, понеже е под нивото на венците, но понякога прозира-венците изглеждат потъмнели заради тъмния му цвят. Зъбният камък трябва да бъде отстранен перфектно, което изисква време. След ултразвуковото почистване измерваме дълбочината на сондиране с пародонтална сонда, определяме я в 6 различни точни за всеки зъб, измерваме има или няма загуба на аташман и наличие на рецесии( оголване на корениете) и къде са те за всеки зъб поотделно, проверяваме мобилността на зъбите. Правим анализ на рентгенографиите, които ще представите, за да бъдем максимално точни в диагнозата и прогнозата за всеки отделен зъб! Следва заглаждане на кореновите повърхности (Root planing) на местата с дълбочина на джобовете 4 и над 4мм. Процедурата се извършва с помощта на кюрети, които осигуряват прецизна работа по специфичните коренови повърхности с цел отстраняване на евентуално останали миниатюрни частични зъбен камък и инфектирания с бактериални токсини повърхностен слой коренов цимент. При необходимост се провежда кюретаж на меката стена на джоба, като отново с помощта на кюрети се премахва инфектираната гингивална тъкан. По този начин здрав венец се "залепя" за чиста и здрава коренова повърхност, като това позволява тяхното здраво свързване с помощта на т.н. "дълъг свързващ епител". След няколко седмици ще отчетем намаляване дълбочината на джобовете, наличие на розови венци и здрави тъкани, процесите на резорбция(топене) на костта ще бъдат стопирани. Описаните процедури се извършват под анестезия, за да не усещате болка. Ще бъдете инструктирани за методите и средствата за постигане на оптимална лична орална хигиена- как точно и с какви четка, паста,интердентални четки, конци за зъби, орален хидро душ са необходими лично за Вашия случай!

Освен scaling i root planing (SRP) е необходимо и отстраняване на останалите плак-ретентивни фактори, като например кариеси, недобре изработени обтурации и къси коронки, емайлови перли, вредни навици.

След завършване на основната терапия ще Ви бъдат назначени контролни прегледи през определен период, който зависи от тежестта на заболяването. При необходимост могат да бъдат проведени допълнителни мукогингивални хирургични манипулации и костна хирургия, за които ще бъдете консултирани безплатно и подробно.

Важно е да отбележим вредното действие на стреса и тютюнопушенето в патогенезата на гингивита и пародонтита а и като фактор за развитие на рак на устата. Очаквайте скоро още по темата.

Хирургия

Хирургичните процедури, които предлагаме във Фамилия дент включват:
-Инцизия с поставяне на дренаж- провеждат се в случаи на субмукозен абсцес.
-Екстракция (вадене) на еднокоренови и многокоренови зъби
-Хемисекция- разделяне на зъба на многокоренов зъб на две части, като се изважда тази, чийто корен е инфектиран и не подлежи на консервативно лечение. Налага се в случаи на периодонтити и радикуларни (коренови) кисти.
-Премоларизация- разделяне на многокоренов зъб (долен) на две, като по този начин получените "две по-малки зъбчета" могат да бъдат използвани. Налага се в случаи на перфорации на пода на пулпната камера, които не могат да бъдат лекувани с помощта на апликация на МТА.
-Радикотомия- изрязване и изваждане на един от корените на многокоренов зъб, като се запазва зъбната корона и останалите здрави корени.
-Поставяне на хирургични шевове
-Гингивектомия
-Циркумцизио
-Кюретаж

Биологично лечение

Биологичното лечение и вариант за избор, когато имаме диагноза предполагаща или кореново лечение или вариант виталитетът (животът) на зъба да бъде запазен. Предпочита се при млади пациенти, при които пулпата на зъба е по-обемна, кръвоснабдяването е по-добро и регенеративния потенциал на организма е голям. Биологичното лечение се провежда най-често в случаи на начален пулпит при наличие на комуникация със зъбната пулпата. Предварително се провежда тест за виталитет- електроодонтодиагностика (ЕОД) и според стойносттите на изследването и клиничната картина Вашият зъболекар ще прецени дали е възможно и разумно провеждането на биологично лечение. След почистване на кариозната маса и наличие на комуникация с пулпата- тя се третира неагресивно и се покрива с някое от гореизброените биологичнопоносими и стимулиращи възстановяването медикамента- МТА( минерал триоксиден агрегат), Биодентин (с негова помощ може да се запечата зъба изцяло) или невтвърдяващ калциево хидроксиден препарат. След това зъбът се затваря с полупостоянна обтуртация. Вашият зъболекар ще Ви обясни през какъв период е необходимо да се явявате за мониторинг на зъба, като проследяването включва рентгенографии и измерване стойностите при ЕОД. Ако забележите, че зъбът променя цвета си или изпитвате болка, незабавно се свържете с лекуващия дентален лекар. Като резултат се изгражда нова твърда тъкан между поставения медикамент и зъбната пулпа и се запазва виталитета на зъба. Методът се използва често при деца.