Хижа Осогово ( Visit Website )

Хижа Осогово

Хижата е постоена в периода 1927-1928г. и е първата в Осоговска планина. Дружество Руен при Юношески туристически съюз през 1923г. създава фонд Хижа...

Презентация

Хижа Осогово

Хижата е постоена в периода 1927-1928г. и е първата в Осоговска планина. Дружество Руен при Юношески туристически съюз през 1923г. създава фонд Хижа. Доброволни вноски постъпват от предприятия, банки, учреждения и частни дарители. Първата по-значителна сума е отпусната от общината през 1924г. - 15000лв.,

 

Българска земеделска банка дарява 2000лв., Окръжна постоянна комисия - дървен материал. В края на 1924г. за построяването на хижата е избран комитет с председател Милан Киселички. Материалите за строежа са пренасят както с коне, така и в раниците на туристите (така е построена и хижата на Черни връх, пл. Витоша).

 

 

 

Строежът е дело на майстор Богоя. Открита е в първия неделен ден на месец юли, 1928г. През 1958г. е направен ремонт и преустройство, чийто резултат са столова, кухня и тераса. Когато Росен Димитров става хижар, след последвали ремонти удобствата в хижата се повишават значително - предлагат се самостоятелни баня и WC за всяка стая, постоянно отопление на цялата хижа през студения сезон, сателитна телевизия, безплатен достъп до интернет, развъдник на пъстърва и обогатяване на кухненското меню.

Параклис Св. Апостоли Петър и Павел

В завещанието си Милан Киселички желае да бъде погребан западно от хижа Осогово. След смъртта му, по време на комунистическия режим, това не е изпълнено и след идването на промените на 10 ХІ 1989г., Управителния Съвет на ТД Осогово разглежда завещанието и решава да бъдат поставени два негови барелефа - един на хижата и един на сградата на дружеството. Решава се също, вместо да се мести гроба, да се изгради параклис. Сформира се инициативен комитет с ръководител нотариус Димитър Симеонов, инж. Григор Владимиров (озеленител на града), Радослав Михайлов (председател на ТД Осогово), отец Венци Щияков (архиерейски наместник), отец Васил Кудуски (енорийски свещеник), Росен Димитров (хижар на х. Осогово и началник на отряда на ПСС), Любомир Мартинов (отговорник финанси). След първоначално финансово натрупване строежът започва и върви паралелно с дарителското натрупване. Параклисът е осветен през 2001г.

Милан Киселички(1885-1973)

Милан Христов Киселички е роден в Кюстендил на 27 април 1885г. След завършване на правното си образование в Швейцария започва адвокатска практика в родния си град. Радетел в организирането и развитието на туристическото движение в родния си край, Милан Киселички е председател на комитета за построяването на хижа Осогово. Завещава имота си на ул. Цар Михаил №5 на туристическото дружество в Кюстендил. С негови финансови дарения е изградено отделение за гръдно болни в Градската болница, както и дом за възрастни хора. Председател на ТД Осогово е от 1934г.

 

След 9 ІХ 1944г. е лишен от адвокатски права за дълги години и от пенсия.

 

Велотуризъм

Наемането на планински велосипед от хижа Осогово е чудесен начин да разгледате голяма част от Осоговска планина. Полегатият и релеф не изисква от вас да сте трениран велосипедист, а красотата и ще ви откъсне от часовника. Всеки туристически или офроуд маршрут може да бъде преодолян с това превозно средство, което го прави предпочитано, когато целта е чистия въздух и величавата гръд на планината.

Офроуд

Ако експедиционният или скоростен офроуд са Ваше хоби или страст, Осоговска планина предлага маршрути, задоволяващи всеки нюанс на карането извън асфалта. Без значение дали сте с джип, ATV или ендуро, движението по обособените маршрути ще донесе удоволствието от шофирането през пресечена местност и тежък терен. Ще може да практикувате работа с джек, полиспаси и лебедка, за да бъдете подготвени, когато това наистина се наложи.

 

Тръгвайте подготвени! Пазете природата – взели сме я назаем от децата си!

 

 

 

Езда

Няма снимка, от която да усетите насладата при досег с тези прекрасни животни. Седлото, юздата и стремената ще Ви дадат преживяване, което винаги ще запазите в сърцето си. Малко мигове в живота са съпоставими с емоцията от първата езда. Водач ще Ви вземе и върне в хижа Осогово, а всичко останало зависи само от Вас.

 

Бели спортове

За обичащите белите спортове, в Осоговска планина има изградени три ски писти с различна трудност. До две от тях (със средна и висока трудност) може да отидете пеш за няколко минути. Разполагат с екипировка под наем и ски-влекове тип котва, както и с машини за сняг. Пистата, която е досами хижата е дълга около 900м. и с денивелация 204м. Обработва се поне три пъти седмично. От горния и край в ясно време се открива вълшебна гледка към планините Рила, Пирин, Витоша, Конявска, Огражден.

 

Ресторант

В топлия уют на ресторанта на хижа Осогово се предлагат ястия, приготвени от качествени и вкусни продукти, допълнени от храни и напитки, плод и дар от планината. Разнообразното меню, поддържано от майстора – готвач, съдържа както популярни вкусни блюда, така и изкушаващи небцето предложения, които меко хармонират с пълноценния ден, прекаран в планината. Удоволствието от прясната пъстърва може да бъде завършено с палачинки, подправени със сладко от планински малини, диви ягоди, боровинки или деликатната синкретичност от трите плода. На място приготвените цедено мляко, сирене, зимни туршии или салати са мезета, с които може да си угодите към предпочитаната напитка или мека, с плътен и одухотворен аромат ракия.

 

Отделно от всичко това, за уникалното Ви преживяване след предварителна поръчка ще бъде приготвено ястие с характер, като агне в трап, което ще остави неизбледняващ спомен от почивката там.

 

Галерия

     
     
     
     

 

Карта

 

 

Тази фирма е регистрирана в следните категории:


Хижа Осогово - Кюстендил

Хижа Осогово - Кюстендил

0882 815 515

Хижи

Ново село

Хижа Осогово